‘Schoon op papier!’ aanpak vervuiling openbare ruimte
Onderzoek
Onderzoek naar de aanpak van vervuiling van de openbare ruimte in Den Haag
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de aanpak van vervuiling van de openbare ruimte in Den Haag. De belangrijkste uitkomst van ons onderzoek is dat het gemeentebestuur zich te weinig richt op het voorkomen van vervuiling van de openbare ruimte. De doelen voor de aanpak zijn verouderd en te algemeen. Ook zet de gemeente te weinig in op het oplossen van oorzaken van rommel op straat, hondenpoep en weesfietsen.
In de onderstaande explainervideo worden de uitkomsten van het onderzoek in ruim twee minuten toegelicht. Onder de video kunt u het onderzoeksrapport, het persbericht en het raadsvoorstel downloaden.
Tijdlijn
Medio 2022:
Behandeling raadscommissie en gemeenteraad
De behandeling van dit onderzoek is door de gemeenteraad uitgesteld tot na het moment dat er een nieuw college is gevormd (raadsverkiezingen 2022).
16 december 2021
2 mei 2019
Publicatie onderzoeksopzet
Met dit onderzoek wil de rekenkamer voor de gemeenteraad inzichtelijk maken of de aanpak van afvalgerelateerde overlast in de openbare ruimte doeltreffend en doelmatig is. Hierbij wil de rekenkamer specifiek ingaan op de vraag hoe de gemeente beschikbare informatie gebruikt bij het bepalen van prioriteiten en inzet bij de aanpak van afvalgerelateerde overlast in de openbare ruimte.
Hier kunt u de onderzoeksopzet downloaden.
Onderzoekers
Coen Eisma
Thijs Bosma
Souhaib ben Kchouh
Juliette van Adrichem
Mylèna Willemsen
Arjan Wiggers
‘Zorgen voor de jeugd’: onderzoek naar de kostenstijgingen in de jeugdzorg en informatievoorziening hierover aan de raad
Onderzoek
‘Zorgen voor de jeugd’: onderzoek naar de kostenstijgingen in de jeugdzorg en informatievoorziening hierover aan de raad
De Rekenkamer Den Haag heeft in samenwerking met de andere H10-rekenkamer(commissie)s onderzoek gedaan naar de stijging van de kosten voor de jeugdzorg en de informatievoorziening hierover aan de raad. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in het rapport ‘Zorgen voor de jeugd’ dat op 8 juli 2021 door de rekenkamer is gepubliceerd. We concluderen dat de gemeenteraad te weinig zicht heeft op hoe de kosten van jeugdzorg zich ontwikkelen en wat het resultaat is van de jeugdzorg. Deze informatie is voor de raad belangrijk om te kunnen beoordelen of de toename van de kosten noodzakelijk is en om na te gaan of er mogelijkheden zijn om de stijging van de kosten te verminderen.
In onderstaande explainervideo worden de uitkomsten van ons onderzoek in 2 ½ minuut toegelicht. Onder de video kunt u het bestuurlijk rapport, de persberichten, de feitelijke onderbouwing van dit onderzoek en het raadsvoorstel downloaden.
Tijdlijn
25 november 2021
Behandeling gemeenteraad
Op 25 november 2021 is het onderzoek in de gemeenteraad behandeld en over het raadsvoorstel van de rekenkamer gestemd. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
De raad heeft ingestemd met het raadsvoorstel van de rekenkamer. Daarnaast heeft de gemeenteraad de motie Geen extra bureaucratie jeugdzorgverleners aangenomen. U kunt de stemmingsuitslagen bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.
11 november 2021
Behandeling Commissie Samenleving
Op 11 november 2021 is het onderzoek in de commissie samenleving behandeld. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
19 oktober 2021
Filmpje toelichting uitkomsten analyse
Ten behoeve van de beoogde behandeling van het bijbehorende raadsvoorstel op 11 november aanstaande in de commissie Samenleving hebben wij een filmpje gemaakt waarin wij de uitkomsten van onze analyses toelichten. Dit filmpje kunt u hieronder bekijken.
Het filmpje is toegespitst op de uitkomsten voor de gemeente Den Haag en gebaseerd op de openbare toelichting die wij op 8 september 2021 aan het Platform Jeugdzorg van raadsleden uit de H10-gemeenten hebben gegeven. Het filmpje duurt 17 minuten en via de hoofdstukken in de tijdsbalk kunt u desgewenst rechtstreeks doorklikken naar de voor u interessante onderdelen.
Hier vindt u de brief aan de gemeenteraad over bovenstaand filmpje in het raadsinformatiesysteem.
8 juli 2021
Publicatie
Lees het nieuwsbericht: Publicatie ‘Zorgen voor de jeugd’: weinig zicht op kostenontwikkeling en resultaten jeugdzorg
Downloads
Bestuurlijk rapport ‘Zorgen voor de jeugd’
Persbericht: Gemeenteraad Den Haag heeft weinig zicht op kostenontwikkeling en resultaten jeugdzorg
Persbericht: Kostenstijgingen in de jeugdzorg in beeld gebracht door de rekenkamer(commissie)s van de H10-gemeenten
1 april 2021
Stand van zaken rekenkameronderzoek Jeugdzorg H10
10 januari 2020
Onderzoekers
Coen Eisma
Katelijne Brongers
Robin Bredo
Arjan Wiggers
Participatiewet jongeren
Onderzoek
‘Aan de slag!’ – begeleiding van jongeren naar werk en school
De Rekenkamer Den Haag heeft onderzoek gedaan naar de begeleiding van jongeren door de gemeente naar school of werk in het kader van de Participatiewet. De belangrijkste conclusie is dat de gemeente onvoldoende stuurt op een doeltreffende begeleiding van jongeren naar school of werk. We bevelen aan om betere kaders te stellen en de informatie positie van de gemeente en de gemeenteraad te verbeteren. Ook bevelen we aan dat bij de begeleiding van jongeren wordt voldaan aan alle voorwaarden voor maatwerk. De rekenkamer wil met dit onderzoek voor de raad inzichtelijk maken in hoeverre de gemeente er in slaagt om jongeren van 18 tot 27 jaar de benodigde ondersteuning te bieden om naar school of aan het werk te gaan. Daarnaast beoogt de rekenkamer met dit onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van het gemeentelijke beleid ten aanzien van de begeleiding van jongeren naar school of werk.
In onderstaande explainer video worden de uitkomsten van het onderzoek in ruim 4 minuten toegelicht. Onder de video kunt u het rapport, het raadsvoorstel en het persbericht van dit onderzoek downloaden.
Tijdlijn
25 november 2021
Besluitvorming gemeenteraad
Op 25 november 2021 is het raadsvoorstel van de rekenkamer naar aanleiding van dit onderzoek zonder behandeling aangenomen in de gemeenteraad. De agendastukken van deze vergadering vindt u hier.
2 september 2021
Behandeling Commissie Samenleving
Op 2 september 2021 is het onderzoek in de commissie samenleving behandeld. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
11 juni 2021
Publicatie
Lees het nieuwsbericht: Publicatie ‘Aan de slag!’ Onvoldoende sturing op begeleiding jongeren
Downloads:
Aan de slag! Onderzoek naar de begeleiding van jongeren naar werk of school
Persbericht rekenkameronderzoek begeleiding jongeren naar school of werk
31 oktober 2019
27 februari 2019
Onderzoekers
Thijs Bosma
Souhaib ben Kchouh
Juliette van Adrichem
Coen Eisma
Analyse risico’s ongelijkvloerse kruising Gevers Deynootweg – Zwolsestraat
Onderzoek
Analyse risico’s ongelijkvloerse kruising Gevers Deynootweg – Zwolsestraat
De rekenkamer heeft naar aanleiding van de motie ‘Rekenkamer betrekken bij tunnelplan Scheveningen Bad’ (14 juli 2020) onderzoek gedaan naar de financiële risico’s en de relatie tussen de risico’s en het krediet wat de raad ter beschikking heeft gesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we op 23 april 2021 een brief gezonden aan de raad. We doen in de brief vijf constateringen die leiden tot het advies aan de gemeenteraad om aan het college te vragen de raad vóór de vaststelling van het definitieve ontwerp en vóór de aanbesteding een geactualiseerde raming en risicoanalyse te verstrekken. Het college kan daarbij ook rapporteren over de kans dat het ter beschikking gestelde budget voldoende is, inclusief de onderliggende analyses.
Tijdslijn
23 februari 2022
Behandeling commissie Ruimte
Op 23 februari 2022 is de brief met de uitkomsten van ons onderzoek behandeld in de commissie Ruimte. U vindt hier de vergaderstukken bij deze behandeling.
23 april 2021
14 juli 2020
Onderzoekers
Arjan Wiggers
Thijs Bosma
Onderwijs- en Cultuurcomplex
Onderzoek
Onderwijs- en Cultuurcomplex
Een onderzoek naar de ontwikkeling en realisatie van het Onderwijs- en Cultuurcomplex aan het Spuiplein. Het onderzoek richt zich op kaderstelling door de gemeenteraad en uitvoering door het college en op de gekozen contractvorm en het contractmanagement.
In onderstaande video worden de uitkomsten van het onderzoek kort toegelicht.
Tijdlijn
25 maart 2021
Behandeling Gemeenteraad
Op 25 maart 2021 is het onderzoek in de gemeenteraad behandeld en over het raadsvoorstel van de rekenkamer gestemd. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
18 februari 2021
Behandeling commissie Ruimte
Op 18 februari 2021 is het onderzoek in de raadsommissie behandeld. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
8 december 2020
Beantwoording technische vragen van de gemeenteraad
6 november 2020
15 mei 2020
Publicatie brief bij raadsvoorstel dekking Amare
Op 15 mei 2020 verzonden wij een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van het raadsvoorstel Actualisering dekkingsbesluit Amare (RIS304964). Met de brief voorzien we de gemeenteraad van informatie over de complexe financiële context van het raadsvoorstel en willen we de raad ondersteunen bij de besluitvorming ten aanzien van dit raadsvoorstel.
Klik hier voor het nieuwsbericht over deze publicatie en de brief.
30 januari 2020
19 december 2017
Publicatie onderzoeksopzet
De rekenkamer doet onderzoek naar het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC).
De rekenkamer heeft met dit onderzoek als doel de gemeenteraad te ondersteunen in zijn kaderstellende en controlerende taak ten aanzien van de (totale) exploitatie van het OCC. Het onderzoek is gericht op de toekomstige exploitatie van het OCC en de mogelijkheden voor de gemeenteraad om te sturen op doeltreffendheid en doelmatigheid van deze exploitatie. Daarnaast wil de rekenkamer de raad inzicht verschaffen in de eigen kaderstellende en controlerende rol en de wijze waarop daaraan invulling is gegeven.
Onderzoekers
Thijs Bosma
Rutger Smit
Arjan Wiggers
Geheimhouding
Onderzoek
Geheimhouding
De Rekenkamer Den Haag heeft onderzoek gedaan naar geheimhouding. De rekenkamer maakt met dit onderzoek voor de raad inzichtelijk of het beleid en de praktijk rondom geheimhouding in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving en of het principe van ‘openbaar tenzij’ ook in de praktijk goed wordt nageleefd.
In onderstaande video worden de conclusies uit het onderzoek kort toegelicht:
Tijdlijn
14 juli 2021
Besluitvorming gemeenteraad
Op 14 juli 2021 is het raadsvoorstel van de rekenkamer naar aanleiding van dit onderzoek zonder behandeling aangenomen in de gemeenteraad. De agendastukken van deze vergadering vindt u hier.
7 juli 2021
Behandeling Commissie Bestuur
Op 7 juli 2021 is het onderzoek in de commissie bestuur behandeld. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
14 januari 2021
Publicatie onderzoek ‘Openheid over geheimhouding’
5 augustus 2019
Onderzoekers
Arjan Wiggers
Rosa Ridderhof
Katelijne Brongers
Tarieven Haagse Markt
Onderzoek
Uit de markt prijzen
Op verzoek van de gemeenteraad heeft de rekenkamer onderzoek gedaan naar de tarieven op de Haagse Markt. Doel van dit onderzoek was om voor de raad inzichtelijk te maken of de doorbelasting van de kosten van de Haagse Markt aan (individuele) ondernemers in overeenstemming is met de hierover gemaakte afspraken.
Tijdlijn
3 juni 2020
Behandeling gemeenteraad
Op 3 juni 2020 is het onderzoek in de gemeenteraad behandeld en over het raadsvoorstel van de rekenkamer gestemd. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
De raad heeft het raadsvoorstel van de rekenkamer verworpen. U kunt de stemmingsuitslagen bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.
12 maart 2020
Behandeling Commissie Leefomgeving - tweede termijn
Het tweede deel van de behandeling van ons onderzoek in de commissie Leefomgeving was op 12 maart 2020. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
21 februari 2020
Toelichting onderzoeken Haagse Markttarieven
De rekenkamer heeft een toelichting geschreven op de relatie tussen de onderzoeken van de gemeentelijke accountantsdienst en de rekenkamer naar de tarieven op de Haagse Markt. Tijdens de vergadering van de raadscommissie Leefomgeving kwamen beide onderzoeken aan de orde. Ten behoeve van het tweede deel van de behandeling van ons onderzoek in de commissie Leefomgeving op 12 maart 2020 verduidelijken wij in bijgaande brief de relatie tussen beide onderzoeken. In de bijlagen zijn de presentatie over ons rapport, ons verzoek aan de GAD om een reactie op ons onderzoek en de reactie van de GAD opgenomen.
RIS304684 Toelichtende brief Tarieven Haagse Markt
RIS304684 bijlage 1 Presentatie commissie Leefomgeving Haagse Markt
RIS304684 bijlage 2 2019-03-08 Verzoek aan GAD om reactie op feitenrapport
30 januari 2020
Behandeling Commissie Leefomgeving - eerste termijn
Op 30 januari 2020 is het onderzoek in de commissie leefomgeving behandeld. U kunt de behandeling terugkijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
18 juli 2019
Publicatie onderzoek tarieven op de Haagse Markt ‘Uit de markt prijzen’
Het onderzoeksrapport bestaat uit een bestuurlijk deel, met conclusies en aanbevelingen, en een feitelijk deel, waarin de bevindingen van het onderzoek zijn opgenomen. Het onderzoek is op 18 juli 2019 gepubliceerd en aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Den Haag.
Het onderzoeksrapport, het bijbehorend persbericht en het raadsvoorstel kunt u hier downloaden.
RIS303215 Rekenkamerrapport Uit de markt prijzen
17 juli 2019
Werkbespreking gemeenteraad
Op 17 juli 2019 heeft de Rekenkamer Den Haag in een werkbespreking voor uitsluitend raadsleden, fractievertegenwoordigers en fractieondersteuners de resultaten van haar onderzoek naar de tarieven op de Haagse Markt gepresenteerd. Hier vindt u de stukken behorende bij het agendapunt.
17 juli 2018
Publicatie onderzoeksopzet
Op 25 januari 2018 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het presidium wordt verzocht de Rekenkamer Den Haag te vragen onderzoek te doen naar de tarieven van de Haagse Markt (RIS298987).
Onderzoekers
Arjan Wiggers
Thijs Bosma
Juliette van Adrichem
Souhaib ben Kchouh
Economisch beleid
Onderzoek
Economisch Beleid ‘Tel uit je winst’
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het economisch beleid van de gemeente Den Haag.
Tijdlijn
18 april 2019
Publicatie onderzoek Economisch Beleid ‘Tel uit je winst’
In het onderzoek is de vraag beantwoord wat de kwaliteit is van het economisch beleid zoals uiteengezet in de strategische lijnen Stedelijke economie en Kenniseconomie. Het onderzoeksrapport bestaat uit een bestuurlijk deel, met conclusies en aanbevelingen en een feitelijk deel, waarin de bevindingen van het onderzoek zijn opgenomen. Het onderzoek is op 18 april 2019 gepubliceerd en aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Den Haag.
Het onderzoeksrapport, het bijbehorend persbericht en het raadsvoorstel kunt u hier downloaden.
Raadsvoorstel rekenkameronderzoek Economisch beleid
RIS302387 Rekenkamerrapport Economisch Beleid ‘Tel uit je winst’
23 januari 2018
Rekenkamer start onderzoek Economisch beleid
De rekenkamer doet onderzoek naar het economisch beleid van de gemeente Den Haag.
Doel van dit onderzoek is de gemeenteraad inzicht te verschaffen in de kwaliteit van het gevoerde economische beleid op het terrein van ‘Kenniseconomie’ en ‘Stedelijke economie’ om zo de gemeenteraad te ondersteunen bij het stellen van kaders aan de uitwerking van nieuw economisch beleid. In onderstaand document vindt u de onderzoeksopzet voor het onderzoek ‘Economisch beleid’. Naar verwachting wordt het onderzoek in april 2019 gepubliceerd.
Onderzoekers
Arjan Wiggers
Floryt van Wesel
Filip den Eerzamen
Coen Eisma
Mylena Willemsen
Maatschappelijke opvang
Onderzoek
Maatschappelijke opvang
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de maatschappelijke opvang – de ondersteuning en opvang van daklozen – in Den Haag.
In het onderzoek is de vraag beantwoord in hoeverre de gemeente een adequate ondersteuning aan daklozen en een goede door- en uitstroom uit het traject realiseert.
Tijdlijn
1 februari 2018
Behandeling commissie Samenleving
Op 1 februari 2018 is dit onderzoek behandeld in de commissie Samenleving. Hier vindt u de agendastukken bij de behandeling. Door te klikken op onderstaande afbeelding kunt u de behandeling terugkijken.
14 januari 2019
Reactie actieplan maatschappelijke opvang
Op 14 januari 2019 heeft de rekenkamer een reactie gepubliceerd op het actieplan maatschappelijke opvang van het college. In de reactie maakt de rekenkamer inzichtelijk in hoeverre het actieplan van het college voor de maatschappelijke opvang (RIS301432) uitvoering geeft aan het raadsbesluit naar aanleiding van het rekenkamerrapport ‘Van de straat’, over de maatschappelijke opvang in Den Haag (RIS298871). De reactie is hieronder te downloaden.
24 mei 2018
Publicatie G4-rekenkamers maatschappelijke opvang
De G4-rekenkamers hebben onderzoek gedaan naar de opvang en ondersteuning van dak- en thuislozen.
De vier grote steden hebben zich de afgelopen jaren elk op hun eigen wijze ingespannen om de opvang en zorg voor dak- en thuislozen te verbeteren. Toch slagen zij er bij een behoorlijk deel van de dak- en thuislozen niet in om passende ondersteuning te bieden die leidt tot duurzame verbetering. Een tekort aan woonruimte zorgt voor lange wachtlijsten. Gemeenten leren, verbeteren en innoveren nog te weinig. Dat blijkt uit onderzoeken van de G4-rekenkamers naar de opvang en ondersteuning voor dak- en thuislozen. De G4-rekenkamers sturen hierover op 24 mei 2018 een brief aan de gemeenteraden van de G4. Deze brief wordt ook verzonden aan de vaste kamercommissie VWS van de Tweede Kamer en aan de staatssecretaris van VWS.
De brieven aan de gemeenteraden, de Tweede Kamer en de staatssecretaris en het persbericht kunt u hieronder downloaden.
G4-Onderzoek daklozen persbericht
G4-rekenkamers Onderzoek daklozen brief aan gemeenteraden
G4-Onderzoek daklozen brief tkn aan vaste kamercommissie VWS TK
18 januari 2018
Publicatie onderzoek Maatschappelijke opvang ‘Van de straat’
Het onderzoeksrapport bestaat uit een bestuurlijk deel, met conclusies en aanbevelingen, en een feitenrapport, waarin de bevindingen uit het onderzoek zijn opgenomen. Het onderzoek is op 18 januari 2018 gepubliceerd en aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Den Haag.
Het onderzoeksrapport, het bijbehorend persbericht en het raadsvoorstel kunt u hier downloaden.
20180118 Onderzoeksrapport Van de straat, onderzoek naar de maatschappelijke opvang Rekenkamer Den Haag
20180118 Persbericht Van de straat onderzoek maatschappelijke opvang Rekenkamer Den Haag
20180118 Raadsvoorstel Rekenkameronderzoek maatschappelijke opvang Van de straat
Onderzoekers
Thijs Bosma
Leonie van de Plas
Vervolgonderzoek subsidies: eerlijk delen
Onderzoek
Vervolgonderzoek subsidies: eerlijk delen
De rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre de gemeente Den Haag ervoor zorgt dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn.
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop in de afgelopen jaren invulling is gegeven aan een besluit van de gemeenteraad naar aanleiding van een eerder rekenkameronderzoek uit 2011 naar subsidies. Tevens heeft de rekenkamer de actuele stand van zaken betreffende de subsidieverlening door de gemeente in kaart gebracht.
Tijdlijn
3 juli 2020
Opvolgingsbrief onderzoek subsidies ‘Eerlijk delen’
Op 18 en 19 juni 2020 ontving de raad de Kadernota subsidiebeleid Den Haag 2020-2023 (RIS 305416), de Algemene subsidieverordening Den Haag 2020 (RIS 305417) en Model subsidieregeling Den Haag 2020 (RIS 305418). De rekenkamer heeft voor de raad inzichtelijk gemaakt in hoeverre hiermee invulling is gegeven aan het raadsbesluit van 14 december 2017 (RIS 297663) dat naar aanleiding van het rekenkameronderzoek ‘Eerlijk delen’ is genomen.
24 augustus 2017
Publicatie vervolgonderzoek subsidies ‘Eerlijk delen’
Het onderzoeksrapport van de rekenkamer bestaat uit een bestuurlijk en een feitelijk deel. In het bestuurlijk deel zijn de conclusies en aanbevelingen, de reactie van het college en het nawoord van de rekenkamer opgenomen. In het feitelijke deel zijn de achterliggende bevindingen opgenomen. Naar aanleiding van het vervolgonderzoek heeft de rekenkamer daarnaast een raadsvoorstel opgesteld waarin de aanbevelingen zijn opgenomen en waarover de gemeenteraad een besluit kan nemen.
Onderzoeksrapport opvolgingsonderzoek Eerlijk delen