De rekenkamer Den Haag
onderzoekt hoe het
gemeentebestuur
functioneert

Wet Open Overheid

Met de inwerkingtreding van de Wet open overheid (Woo), op 1 mei 2022, hebben bestuursorganen nieuwe verplichtingen om informatie openbaar te maken. De Rekenkamer Den Haag is een bestuursorgaan en valt dus ook onder de Woo. 

De Woo kent in hoofdlijn twee verplichtingen. De eerste is dat een bestuursorgaan zoveel mogelijk informatie actief openbaar moet maken. De tweede is dat het bestuursorgaan verzoeken om informatie in behandeling moet nemen en daarover moet besluiten. 

Actief openbaar maken van informatie. 

Het uitgangspunt van de Woo is dat iedereen in beginsel recht heeft op toegang tot publieke informatie. Dat is onder meer van belang voor de bescherming van democratische rechten van burgers, het versterken van de rechtspositie van burgers en bedrijven en de versterking van de controle op de overheid door burgers.  

Protocol openbaarheid van informatie – Rekenkamer Den Haag

Op grond van art. 3.1 eerste lid en art. 3.3 eerste en tweede lid Woo maakt de rekenkamer uit eigen beweging de bij ons berustende informatie neergelegd in documenten voor eenieder openbaar voor zover er geen redenen zijn om informatie niet openbaar te maken of openbarmaking geen redelijk belang dient. Het gaat in ieder geval om informatie over het beleid van de rekenkamer, inclusief voorbereiding, uitvoering, naleving en evaluatie. Specifiek zal de Rekenkamer Den Haag uit eigen beweging de volgende informatie openbaar maken: 

  1. De rekenkamer publiceert op grond van de gemeentewet (art. 185 eerste en zesde lid) haar onderzoeksrapporten. 
  2. De rekenkamer publiceert op grond van de gemeentewet (art. 185 vierde en vijfde (zesde) lid) en de Woo (art. 3.3 tweede lid onder g.) jaarlijks een verslag van haar werkzaamheden en op grond van de Woo (Woo art. 3.3 tweede lid onder g.) een jaarplan waarin de voorgenomen uitvoering van de taak van de rekenkamer worden opgenomen. 
  3. In het jaarverslag en jaarplan wordt op grond van de Woo (art. 3.5) ingegaan op de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Woo en verantwoording over de uitvoering ervan. 
  4. Informatie over de organisatie en de taken van de Rekenkamer (Woo art. 3.3 eerste lid onder d.). wordt gepubliceerd op onze website. Hier vallen ook onder informatie over ons onderzoeksproces en de juridische kaders (o.a. onderzoeksprotocol, verordening op de rekenkamer).  
  5. De rekenkamer heeft in samenwerking met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag een informatieprotocol opgesteld. Hierin is duidelijk gemaakt op welke wijze het college omgaat met de verplichting informatie aan de rekenkamer te geven ten behoeve van onderzoek. Ook dit protocol wordt op de website gepubliceerd (Woo art. 3.3 tweede lid onder f. ‘convenanten’). 
  6. Eenieder kan bij de rekenkamer een verzoek indienen om informatie. Hoewel de rekenkamer probeert de uitgangspunten van de Woo op het gebied van het actief openbaar maken van informatie zo compleet mogelijk uit te voeren, kan aanvullend altijd een verzoek om informatie worden ingediend. De rekenkamer zal een dergelijk verzoek zorgvuldig (in overeenstemming met de Woo) behandelen. Het verzoek en de beslissing over het verzoek worden op de website gepubliceerd nadat een beslissing op het verzoek is genomen (Woo art. 3.3 tweede lid onder i.).  
  7. Op onze website wordt tevens aangeven hoe en bij wie een verzoek tot informatie op grond van de Woo kan worden ingediend (Woo art. 3.3 eerste lid onder e.). 
  8. Besluiten over klachten zal de rekenkamer publiceren op de website (Woo art. 3.3 tweede lid onder l.) 
  9. Wanneer de rekenkamer intern of extern onderzoek laat doen naar het eigen functioneren, wordt de rapportage naar aanleiding van dit onderzoek gepubliceerd op de website (art. 3.3 tweede lid onder j.). 
  10. Dit protocol, waarin onder meer is vastgelegd bij wie en op welke wijze een verzoek kan worden gedaan om informatie openbaar te maken (art. 4.1). 

De rekenkamer maakt informatie pas actief openbaar nadat belanghebbenden (waaronder het college van b&w) waarvan wordt verwacht dat zij bezwaar maken tegen openbaarmaking, een zienswijze daarover hebben kunnen indienen (Woo art. 3.1 derde lid). Bij openbaarmaken zullen belanghebbenden daarvan op de hoogte worden gesteld (Woo art. 3.1 vierde lid).  

Verzoeken om informatie 

Verzoeken om informatie openbaar te maken kunnen ingediend worden bij de secretaris van de rekenkamer via ‘rekenkamer@denhaag.nl’. Wanneer de rekenkamer een verzoek ontvangt om (delen van) deze informatie openbaar te maken, dan zal dit verzoek in behandeling worden genomen. Als het verzoek onvoldoende duidelijk is, vragen wij een nadere toelichting aan de verzoeker. Bij het beoordelen van het verzoek nemen we de vereisten uit de Woo in acht. De artikelen in hoofdstuk 5 kennen uitzonderingen op basis waarvan informatie niet (volledig) openbaar gemaakt kunnen maken, omdat andere belangen zwaarder wegen dan het openbaar maken van die informatie. In dat kader wordt onder meer het recht op privacy van personen die op enige wijze aan het onderzoek hebben bijgedragen, zoals geïnterviewden, meegewogen bij de beoordeling van het verzoek en het belang van de rekenkamer als toezichthoudend bestuursorgaan. Zie hiervoor ook de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 21 april 2017 (UTR 16/3859). Indien de gevraagde informatie ook een derde raakt, zullen wij rekenkamer op grond van art. 4:8 Awb hen om een zienswijze vragen. In beginsel beslissen wij binnen vier weken op het verzoek.